Biljne kapi od sremuša

Izvanredna biljka širokog spektra delovanja… Leči kašalj, visok krvni pritisak, vrtoglavicu, probavne smetnje, reumu, giht, reguliše holesterol, smiruje upalu sluzokože želudca, poboljšava pamćenje, štiti od infarkta, sprečava i leči osteoporozu… Moglo bi se još nabrajati…

Raste kao nekultivisana biljka na planinama, narod je zove divlji ili medvedji luk a sezona je kratka, krajem marta i početkom aprila… Kako produžiti blagodeti koje sremuš nudi? Najbolje biljnim kapima, tinkturom koje se mogu kupiti ili još bolje da ih sami napravimo. Kapi se uzimaju 15-20 kapi tri puta dnevno u mlakom mleku, čaju ili vodi…
Recept za kapi od sremuša je izuzetno jednostavan.

POTREBNO:

  • 2 veze sremuša,
  • 1/2 l domaće,
  • kvalitetne rakije (šljivovica, loza),
  • staklene tegle.

PRIPREMA:
Sveže ubran sremuš oprati, odseći drškice i odmah iseći na tanje trake, staviti u teglu tako da tegla bude rastresito a ne nabijeno napunjena i preliti rakijom. Zatvoriti čvrsto teglu i ostaviti na sunčanom ili toplom mestu 2-3 nedelje. Što duže tegla stoji na toplom tinktura je jača. Procediti u staklene flašice sa kapaljkom i piti svaki dan 1-2 meseca a zatim napraviti pauzu od 10-15 dana.

Miris i ukus nisu ni blizu prijatnog ali opet kaže se da zdrave stvari baš i nisu ukusne – sudeći po tome sremuš biljne kapi su baš, baš zdrave .

Može se naći mnogo tekstova o sremušu i pravljenju tinktura kako od listova, tako i od lukovice, cvetova… Najbolje je jesti ga svežeg ali kad tako kratko traje a ima ga u izobilju šteta je ne naći načina da se produži upotreba. Zdraviji je od belog luka, o kome su s razlogom napisani tomovi o uticaju na zdravlje, a kad se jede ne ostavlja neprijatan dah iz usta.