Kumkvat – kineska narandza – voće vitaminska bomba !!!

Kumkvat

Kumkvat je vrsta citrusnog voća, zovu ga još i kineska narandza. Svi koji smo letovali u Grčkoj imali smo prilike da vidomo ovu “čudnu“ mirisnu malešnu narandzu. Veoma slatkastog ukusa, a ono što ga razlikuje od ostalih citrusa je to što se jede zajedno sa korom. Dostupan je tokom cele godine, prvobitno je uzgajan samo u Kini, a danas je njegova proizvodnja proširena po celom svetu. Postoje četiri vrste kumkvata, a to su nagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat.Ovo voće kao i većina citrusa sadrži velike količine vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala.

Jača imunitet. Kumkvat je fenomenalan izvor vitamina C, i to sadrži u 100 grama 73% od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa kao i drugih uobičajenih infekcija.

Štiti od kancerogenih obolenja. Kumkvat sadrži velike količine antioksidanata kao što su već navedeni vitamin C, ali i vitamini A i E. Pored vitamina tu su i dobre količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, zeksantin, pektin, … Antioksidanti i fitonutrijenti štite telo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Konzumacijom kumkvata snižava se povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata kalijumom koji održava dobar nivo tečnosti u telu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline poznate da su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štiti od dijabetesa. Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Štiti od upala. Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koje uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se odličnim pokazao u prevenciji artritisa i krutih arterija. Podiže nivo energije. Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

Čuvanje i kupovina

Zdravi plodovi treba da imaju lepu tamniju narandžastu boju i treba da su čvrsti na dodir. Izbegavajte plodove koji po sebi imaju bilo kakve tačkice. Ovo voće treba da se čuva u frižideru, zatvoreno u plastičnu kesicu. Upotreba u ishrani i kulinarstvu Pre jela ovu voćku malo protrljajte među prstima, da otpusti sokove i ulja koja imaju slatkasti citrusni ukus i na ovaj način će biti puno ukusniji. Ukusom najviše podseća na mandarinu, a jedina razlika je u obliku i što je kora dovoljno mekana da se može jesti.Od ove voćke se baš kao i od ostalih citrusnih voćkica mogu pripremati, džemovi, sokovi, pite,…